Kategorie

Význam udržitelnosti během Měsíce Země

I když by péče o planetu měla být každodenní rutinou, existuje jeden konkrétní měsíc v roce, který nám všem dává příležitost zamyslet se nad tím, jak se k Zemi chováme: DUBEN, známý také jako Měsíc Země. V následujícím článku Vám pomůžeme oslavit Den Země a vytvořit si návyk, ve kterém můžete pokračovat po zbytek roku.
Význam udržitelnosti během Měsíce Země

JSME ZE ZEMĚ

 

I když by péče o planetu měla být každodenní rutinou, existuje jeden konkrétní měsíc v roce, který nám všem dává příležitost zamyslet se nad tím, jak se k Zemi chováme: DUBEN, známý také jako Měsíc Země.

První oslava Dne Země se konala v roce 1970 a upozornila na problémy životního prostředí a stanovila den, kdy se lidé mohou každoročně scházet, aby se vzdělávali v naléhavých otázkách, diskutovali o nových inovacích a možných řešeních. Byl to americký senátor, kdo získal vysokoškolské profesory, aktivisty a členy Kongresu, aby tento svátek odstartovali – rychle se posunul do roku 1990 a zapojilo se i dalších 141 zemí.

Je důležité, abychom i my jako společnost přispěli svým dílem. Ačkoli práce na udržitelnosti a vracení peněz je vždy naším posláním, tento měsíc se ještě více soustředíme na zdůraznění našeho úsilí a děláme víc. Podniky mají povinnost vytvářet ohleduplnější a udržitelnější výrobky a existuje několik způsobů, jak to společnost Davines dělá.

 

Udržitelné výrobky, které můžete nakupovat během Měsíce Země (a každý jiný měsíc).

Aby vaše kosmetika a péče o vlasy byly šetrné k životnímu prostředí, je třeba si vybrat ty správné produkty. V Davines je jednou z našich nejekologičtějších řad Essential Haircare, která získává ingredience s pomocí Slow Food farm.

Jedná se o rodinné farmy, které se zaměřují na udržitelné postupy a malé pěstování přírodních složek, čímž chrání biologickou rozmanitost naší planety. Každé seskupení výrobků – ať už jde o hydratační řadu MOMO nebo hloubkově čisticí kolekci SOLU – pochází z jiné italské vesnice.

Jak oslavit měsíc Země?

Shodneme se na tom, že pro péči o planetu je nejlepší kterékoli roční období. Mít k tomu určený čas je však skvělý způsob, jak zapojit ostatní, společně uctít naši planetu a šířit důležitá poselství o pomoci Zemi a ekosystémům a organismům na ní. Jako jednotlivec můžete pomoci mnoha různými akcemi – většina z nich je praktická a buď zábavná, nebo vzdělávací.

 

Následující aktivity ke Dni Země vám ho pomohou oslavit a vytvořit si návyk, ve kterém můžete pokračovat po zbytek roku:

  • Zapojte se do úklidového programu

Ať už máte rádi oceán, les nebo panorama města, je pravděpodobné, že na vašem oblíbeném místě existuje program na sběr odpadků. Vyhlaste si Den Země (nebo několik dní během Měsíce Země) a připojte se ke skupině, která pomáhá uklízet místa v okolí vašeho bydliště nebo práce. Zapojíte se tak i na komunitní úrovni a setkáte se s podobně smýšlejícími účastníky.

  • Snižte a neutralizujte své emise uhlíku

Prozkoumejte činnosti, které vedou k emisím uhlíku, a zjistěte, kde je můžete omezit. Jak často létáte nebo cestujete? Jakými dopravními prostředky jezdíte do práce? Využívá váš dodavatel energie obnovitelné zdroje? Existují také společnosti, u kterých se můžete přihlásit k odběru, které vám vypočítají průměrné emise uhlíku a pomohou vám je splatit a neutralizovat vaši uhlíkovou stopu.

  • Informujte o svém úsilí na sociálních sítích

Pokud se účastníte iniciativ blízkých vašemu srdci, sdílejte své aktivity na sociálních sítích. Může to být skvělý způsob, jak zapojit přátele a nadchnout je pro dárcovství také. Můžete také sdílet ověřená fakta a statistiky o životním prostředí a změně klimatu nebo uspořádat recyklační večírek či akci.

  • Vzdělávejte ostatní v otázkách životního prostředí

I když můžete tyto informace sdílet na kanálech sociálních médií, existuje mnoho dalších způsobů, jak dostat znalosti do rukou ostatních. Staňte se dobrovolníkem ve školách nebo pomáhejte charitativním organizacím a spolkům rozdávat letáky či vytvářet obsah pro webové stránky a jejich sítě.

  • Nakupujte místně a udržitelně

Zkontrolujte, kde obvykle nakupujete (ať už online nebo osobně), a získejte lepší přehled o tom, odkud vaše zboží pochází. Existují udržitelnější značky, které můžete podpořit? Existují oblasti, kde můžete omezit výdaje? Všímejte si toho a snažte se najít etičtější a udržitelnější způsoby nákupu zboží, díky kterým se bude méně zboží ukládat na skládky.

  • Vytvořte si zdravý návyk

Měsíc Země je ideální dobou k tomu, abyste si našli zvyk, který je prospěšný pro planetu a zároveň vám přináší potěšení. Prozkoumejte různé možnosti a zkuste si vytvořit zvyk dělat je měsíčně, týdně nebo dokonce denně. Vaše pozitivní příspěvky se budou časem sčítat a Den Země bude každý rok ještě výjimečnější, až se ohlédnete za svými pokroky. Existuje také několik aplikací, které pomáhají vytvářet udržitelné návyky, doporučujeme aplikaci AWorld – tu, kterou vybrala Organizace spojených národů – s níž v roce 2021 spolupracovala také společnost Davines.

B Corps a vlastní opatření společnosti Davines v oblasti klimatu

Jedním ze způsobů, jak mohou být podniky odpovědné, je certifikace B Corp – certifikace, kterou společnost Davines získala v roce 2016. Když společnost získá tento titul, znamená to, že splňuje nejvyšší standardy udržitelnosti.

Pod hlavičkou firemní udržitelnosti existuje řada způsobů, jak společnost Davines pracuje na těchto cílech zaměřených na Zemi – a činí tak již 15 let. Společnost Davines každoročně vydává svou zprávu o udržitelnosti a mnoho jejích prohlášení a iniciativ se zaměřuje na pozitivní dopad na Zemi.

Společnost Davines se podílí na několika projektech, jejichž cílem je vrátit peníze komunitám, lidem a planetě. Společnost se podílí na projektech EthioTrees, Davines For Climate a Olivo Quercetano Presidium, abychom jmenovali alespoň některé z nich. Společnost Davines tak učinila velké pokroky. Od roku 2018 je uhlíkově neutrální společností a má za cíl být do roku 2030 čistě nulovou společností.

 

Společnost věnovala 1 % ze svých online prodejů na trzích, jako jsou Spojené státy a Itálie, důležitým organizacím, pomáhala při obnově půdy a lesů, a dokonce pomohla zachovat řadu olivovníků prostřednictvím projektů Slow Food. Podporuje také zemědělské úsilí prostřednictvím partnerství s Rodale Institute, který je průkopníkem hnutí regenerativního ekologického zemědělství od roku 1947. V Parmě, hned vedle vesnice Davines Village, vznikne nové evropské centrum regenerativního ekologického zemědělství Davines Group - Rodale Institute, které rozšíří nabídku regenerativních ekologických surovin a bude sloužit jako centrum pro výzkum udržitelnosti a školení zemědělců.

 

V roce 2022 získají výrobky Davines také certifikaci Plastic Bank Plastic Neutral, kdy z každého výrobku prodaného v roce 2022 bude sesbíráno stejné množství plastů z pobřežních oblastí Filipín, Indonésie a Brazílie.

Neustálá péče o Zemi

Nejlepším způsobem, jak oslavit Matku přírodu v tomto Měsíci Země a v Den Země (22. dubna), je vrátit jí to. Může to být něco tak malého, jako je domácí kompostování, nebo tak velkého, jako je přispění k většímu procesu nebo systému, jako je regenerativní ekologické zemědělství.

Podpora životního prostředí je nejdůležitějším faktorem pro udržení života na Zemi a nelze ji již déle odkládat. Je třeba ocenění, respektu a činů a tento měsíc je obzvláště vhodný k tomu, abychom společně přehodnotili naše postupy a provedli změny.

Uděláme to, co je v našich silách, a povzbudíme vás, abyste zjistili, co můžete letos udělat pro pozitivní vliv na planetu. Šťastný Den Země!

Související produkty